omgeving

Een bijna alles omvattend filmpje over onze omgeving;

 

Anima Sarda Bed&Wine is gelegen in het westen van Sardinië aan de route van noord naar zuid, precies tussen Alghero en Oristano in en ongeveer 10 minuten van het idyllische stadje Bosa. 

Tresnuraghes is een klein dorpje in een prachtige en dunbevolkte regio. Deze omgeving kenmerkt zich door een grote variatie aan overweldigende natuur. Welke richting je ook kiest, de zee, het binnenland, noord of zuid, het is gegarandeerd indrukwekkend en van betoverende schoonheid. ​​

Tinnura

Maar niet slechts de natuur is mooi. Ook de dorpjes hebben ieder hun eigen karakter. Zoals bijvoorbeeld Tinnura. Dit dorp; ‘Un paese dell’arte’, wordt getekend door de authentieke Sardijnse muurschilderingen (murales). Maar ook vind je hier veel kunstenaars en beoefenaars van oude Sardijnse ambachten zoals het vlechten van manden of het maken van messen. Voor je welverdiende aperitivo ga je naar de wijnbar aan de hoofdweg van het dorp. De prachtige binnentuin is een verademing in de zomer en kun je in alle rust van een heerlijk glas wijn genieten. De gepassioneerde gastheer adviseert je graag!
meer informatie: Ciao Tutti


Bosa

Een van de meest gefotografeerde stadjes van Sardinië is het kleurrijke Bosa. Een oud en pittoresk stadje aan de rivier de Temo. Denk je dat je een levendig schilderij ziet, met een regenboog van kleine kleurige huisjes die zich vastklampen aan een heuvel? Dat is Bosa. Boven het stadje eist het kasteel ‘Castello Malaspina’ alle aandacht op. De klim er naartoe wordt beloond met een fantastisch uitzicht over de bergen en de azuurblauwe zee.

De rivier de Temo, de smalle straatjes, pastelkleurige huisjes, het kasteel en de voelbare geschiedenis geven het Bosa Centro Storico een uniek en sfeervol karakter. Een wirwar van smalle straatjes, trappetjes, kunstenaars en kletsende Sardijnen tussen de kleurrijke huisjes. Het is een waar doolhof en het brengt je op de meest fotogenieke plekken. In de oude binnenstad van Bosa is een ruime keuze aan winkeltjes, restaurants en barretjes langs de rivier of op één van de vele pleintjes.

Een ander deel van Bosa (Bosa Marina) ligt aan de mondig van de Temo direct aan zee met een prima zandstrand en tal van strandtenten. De kust is behalve dit lange zandstrand vooral ruig met hier en daar een klein baaitje. Zelf een bootje huren is dan eigenlijk ook wel een must-do, je waant je soms alleen op de wereld op de prachtigste plekken.

Een sup- of boottocht op de rivier de Temo is ook een aanrader. Je vaart of supt langs de mooiste panden en ontdekt dit sfeervolle stadje op een heel andere manier.
Duiken, snorkelen, fietsen, hiken, paardrijden, paragliden of roofvogels spotten: in en om Bosa kan het allemaal.

Nog even over de wijnen: route Malvasia di Bosa is een officiële route. Qua kwaliteitslabel heeft De Malvasia Di Bosa een DOC status. Een bijzondere wijn, witte droge wijn met een zoetige afdronk. Vooral de spumantes zijn bijzonder. Zacht en fruitig in tegenstelling tot veel andere spumantes die juist meer zurig zijn. Ook vind je hier vernaccia, vermentino, monica en cannonau. Genoeg keuze!


Richting Alghero

Ontdek het prachtige binnenland van Sardinië en rijd via een slingerweg SP19 via Villanova Monteleone en de SP292 door de bergen van Bosa naar Alghero. Onderweg is het niet zeldzaam dat je even moet stoppen voor een kudde koeien of schapen. Verschillende landschappen en sereniteit maakt dit een mooie rit die laat zien dat Sardinië meer te bieden heeft dan alleen een mooie kust.

Alghero is zeer de moeite waarde om te bezoeken, dit stadje is een stukje Catalonië op Sardijnse bodem en wordt ook wel ‘Klein Barcelona’ genoemd.

Nog een hoogtepunt; rijd terug via de panoramische kustroute van Alghero naar Bosa, 45 kilometer langs de kust via de SP105/SP49. Bocht na bocht, op een strook die tussen de zee en de berg hangt: één van de wegen in Italië, waar het echt lijkt alsof je in het paradijs bent. Haast je niet en geniet van elke hoek, elke stop, elk moment langs deze route, die een wonder van Italië is. Merk op dat de mooie kaap ‘Capo Caccia’ lang in zicht blijft, wel moet je steeds meer achterom kijken.


Naar het zuiden

De andere kant op richting het zuiden biedt een heel ander landschap, meer vlaktes en tal van olijfbomen velen al meer dan duizend jaar oud. Ook de binnenlanden rondom Cuglieri en Scano di Monteferru zijn indrukwekkend. Je waant je terug in de prehistorie in het ruwe landschap. De dorpen zijn leuk om te bezoeken, prachtige smalle straatjes. Pak een terrasje bij één van de vele authentieke barretjes en aanschouw de Sardijnse straat-taferelen. De koepel van de Basilica di Santa Maria della Neve in Cuglieri blijft als een baken in zee een ijkpunt tot in de verre omgeving.

Ook vind je in deze regio Nuraghes zoals de archeologische site Complesso Nuragico di Tamuli deze ligt op een hoogvlakte richting Macomer in een gebied met een hoge dichtheid aan Bronstijd nuraghi. De site zelf bestaat uit een nuraghe, de resten van een nederzetting, de resten van drie Tombe di Giganti en, zeer bijzonder, zes menhirs.

Festiviteiten
Bosa is bekend om onder andere zijn carnaval. Ook het Festa della Birra is een leuk evenement. In Modolo is jaarlijks een wijnfeest om de eerste wijnen te drinken van de oogst het jaar daarvoor. En Tresnuraghes viert San Marco uitbundig op 25 april en het eerste weekend van september.

 

Stranden: vanuit Tresnuraghes kun je naar verschillende stranden/baaitjes:

  • Ten noorden van Tresnuraghes: Het zandstrand van Bosa met z’n strandtenten, zuidkant van de Temo
  • Ten noorden van Bosa eerst Cane Maulu, dit is niet een strandje, maar een ‘piscina naturale’. Erg mooi om te zwemmen, duiken van de rotsen etc:
  • Nog wat noordelijker vind je: Cala s’Abba Druche (tevens camping)
  • Nog noordelijker een piepklein baaitje, Spiaggia Cumpoltittu, met een hoog snorkelgehalte!
  • Op gelijke hoogte van Tresnuraghes vind je het strand van Porto Alabe.
  • Vanaf spiaggia Porto Alabe kun je nog wat verder doorlopen naar Spiaggia S’ Umbra met een hoog snorkelgehalte.
  • Ook heel leuk is Calette di Corona Niedda die nog iets zuidelijker ligt. Snorkel in de buurt van de rotsige eilandjes voor de kust


Tot slot

Onze Bed&Wine ligt aan de Strada del Vino, Tresnuraghes, de eerste Bed&Wine op Sardinië, die door de wijngaarden voert rondom Bosa. Je bezoekt verschillende sfeervolle dorpen zoals Modolo, Magomadas en Tresnuraghes, allemaal dorpen met een eigen karakter. Verschillende cantina’s laten je graag hun wijnen proeven. Wederom te midden van geweldige natuur met zijn verschillende geuren, kleuren, geluiden en vogels. In ieder seizoen is het hier genieten.


Wij voelen dagelijks de enorme rijkdom dat we hier mogen wonen. De mensen zijn vriendelijk, gastvrij en sympathiek.


Neem de tijd om alles in je op te nemen, het belooft een mooie reis te worden! Eindig de dag in onze eigen wijngaard, genietend van een goed glas wijn met diverse lokale specialiteiten en de zon die langzaam in de zee ondergaat.

We bevinden ons aan de rand van het dorp op loopafstand van het centrum met zijn mooie kerk en alle voorzieningen zoals terrasjes, restaurants, bank en supermarkt.

Drone flight above Sardinia - Eddy Boerakker