Corsa degli Scalzi

Gepubliceerd op 9 september 2019 om 16:06

Corsa degli Scalzi (blote-voeten race)

Ieder jaar in het eerste weekend van september vindt de ‘Corsa degli Scalzi’ plaats in het midden westen van Sardinië; Cabras (gemeente Oristano).

De magische en opwindende sfeer stijgt naarmate de race nadert. Het vertrek is bij de uitgang van het dorp Cabras. De menigte juicht de heilige toe die op het punt staat af te "reizen" naar het dorp San Salvatore. Dag en nacht doordringt de geur van geroosterde speenvarkens de stoffige straatjes van het dorp, een filmset van 'spaghettiwesterns' in de jaren zestig en zeventig.
Om acht uur wacht de komst van moeders en zussen, vrouwen en vriendinnen op blote voeten.

De Vernaccia, een wijnspecialiteit van het gebied, vloeit rijkelijk om het lijden te verlichten. De komst van de 900 renners staat voor de deur.

‘Evviva santu Srabadori’: de hymne die boven in zijn longen schreeuwt,wordt steeds ingewikkelder.
Het witte pad wordt belopen, gevolgd door een enorme stofwolk.
Bij aankomst vuurwerk, applaus en tranen. De stoet gaat verder, vergezeld door de ‘Is Coggius’ - liederen ter ere van de heilige - tot de zeventiende-eeuwse kerk van San Salvatore.

De volgende dag, voor zonsondergang, keert het simulacrum terug naar Cabras, waar tussen toewijding, tonen van Launeddas, dansen en shows het feest begint. Eten en drinken domineert. Vernaccia wijn en gerechten op basis van mulet bottarga, het 'goud van Cabras'.

De onnavolgbare kust van Cabras werd in de XVII eeuw constant aangevallen door de Saracenen die uit de zee kwamen. Daar ligt de oorsprong van de Corsa degli Scalzi, een historisch-religieuze evenement sinds 1619, ter ere van verdediging tegen een invasie van de Moren.

De Cabrarese bedachten een plan om zichzelf tegen de opmars te beschermen en het standbeeld van Srabadori te beveiligen. Zij bonden takken aan hun blote voeten vast, om zoveel mogelijk stof op te doen waaien en er zoveel talrijker uit te zien. De strategie werkte volledig, terwijl de Saracenen, bang voor het idee om voor een groot leger te zijn, zich terugtrokken.

Het dorp en het standbeeld werden gered dankzij de ijver van degenen die geen andere uitweg hebben dan ontsnappen. Sindsdien, elk jaar, ter herinnering aan de wonderbaarlijke overwinning, om de gelofte aan de heilige te hernieuwen, wordt het ritueel op dezelfde manier herhaald.

En met goed gedefinieerde regels: er zijn 14 groepen curridoris, samengesteld om de beurt van 14 "mute", elk van vijf lopers. Zeven lopen op zaterdag, zeven op zondag. Het lot bepaalt wie de heilige naar het dorp San Salvatore brengt en wie hem terugbrengt naar Cabras.

De heerlijke cultuur van Sardinië 👏

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.