Wandelen - Il cammino torri 100

de wandeling van de honderd torens

Il Cammino 100 Torri, de wandeling van de honderd torens, is zoals de naam al doet vermoeden een wandelroute die je langs (meer dan) honderd torens voert, aan de kust van Sardinië. Het is de langste wandelroute van heel Italië en een van de meest betoverende van Europa.

Met een lengte van 1284 kilometer, verdeeld over acht verschillende routes, kun je wekenlang wandelen. Het pad loopt sinds 2013 langs de hele kust van Sardinië. De meeste wandelaars lopen tegen de klok in, maar er is geen officieel vertrek- en aankomstpunt; je kunt dus zelf kiezen hoe lang je wil lopen en waar je begint en eindigt.


Meer dan honderd wachttorens

De naam van deze wandelroute is afgeleid van de wachttorens die je onderweg tegenkomt (al zijn het in werkelijkheid geen honderd, maar honderdvijf torens). De torens werden gebouwd om naderende vijandelijke schepen in de gaten te houden en zo de kust van Sardinië goed te kunnen verdedigen.

De eerste torri werden in de vroege middeleeuwen gebouwd; andere werden begin negentiende eeuw nog aangelegd. Zo werd een echt verdedigingssysteem rond het hele eiland gebouwd, waarbij elke toren in verbinding stond met de buurtorens, zodat nieuws snel kon worden doorgegeven.

De torens zijn onder te verdelen in drie soorten. Allereerst zijn er de Torre de Armas. Dit waren de grootste en best verdedigde torens. Voorbeelden van deze torens zijn de Torre Calamosca in Cagliari en de Torre Grande in Oristano.

De Senzillas waren voor de lichte verdediging. Ze hadden vooral een waarnemings- en eerste verdedigingsfunctie. Onder andere de torens van Chia, Malfatano en Canai behoren tot deze categorie. De Torrezillas waren de kleinste torens en dienden bijna uitsluitend als observatiepunten, zoals de torens van Sa Mora, Sant’Elia en Lazzaretto.


Altijd zee in zicht


Het voornaamste kenmerk van Il Cammino 100 Torri is dat de route nooit ver van de zee afdwaalt. Geen enkel stuk gaat landinwaarts; je volgt steeds de kustlijn. In totaal wandel je vierhonderd kilometer over het strand, zeshonderd kilometer over onverharde wandelpaden en tweehonderddertig kilometer over geasfalteerde wegen.

De tocht voert door zeer verschillende omgevingen: witte stranden, uitdagende heuvelachtige stukken, steile kliffen en onverharde wegen.

De hele route kan worden afgelegd in vijfenveertig tot zestig dagen, afhankelijk van hoe getraind je bent, maar de acht verschillende routes kunnen ook makkelijk afzonderlijk van elkaar gelopen worden.

We lichten de twee routes in onze omgeving kort toe;

Via Catalana

De Via Catalana is met zijn 238 kilometer een van de langste etappes van Il Cammino 100 Torri. Deze etappe begint in Castelsardo en eindigt in het kleurrijke Bosa. Onderweg kom je langs brede stranden en middeleeuwse dorpen. Je geniet van het uitzicht op onder meer Corsica. Ook kom je langs Alghero, een stad die ook wel bekend staat als ‘klein Barcelona’.

Via dei Giganti

De Via dei Giganti voert je in 138 kilometer van Bosa Marina naar Torre dei Corsari. Onderweg kom je langs antieke steden en de archeologische vindplaats Tharros. Deze etappe zit vol geschiedenis en sporen van vroegere beschavingen.

 

Tresnuraghes
Het dorp ligt in het westelijke deel van het plateau Planargia, tussen de Golf van Oristano en Capo Marrargiu, wordt weerspiegeld in een onbesmet blauwe zee, met achtergronden van zeldzame schoonheid, charmante stranden en suggestieve kustkliffen. Een gebied dat kostbaarder is gemaakt door het onschatbare archeologische en artistieke erfgoed van de prehistorische en sprookjesachtige domus de janas, zoals in de oude en mysterieuze constructies van de Nuragische beschaving. In Tresnuraghes ontdek je vooral in de eeuwenoude charme van tradities, populaire festivals, in de goedheid van gastronomie en in de smaak van de beroemde wijn D.O.C. Malvasia. Het gebied loopt langs de Camino 100 Torens voor iets meer dan een dozijn kilometer maar wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van drie torens: die van Columbargia, Ischia Ruggia en Torre Foghe.

 

Praktische informatie

De beste maanden om (een stuk van) deze route te wandelen, zijn mei, juni, september en oktober. Dan zijn de dagen nog lang en de temperaturen aangenaam. Vermijd de zomermaanden juli en augustus, niet alleen vanwege de warme temperaturen maar ook vanwege de grote drukte aan de kust en elders op het eiland.

De wandeling kan ook in de wintermaanden gemaakt worden. De temperaturen op Sardinië zijn dan nog aangenaam genoeg voor een flinke wandeling. Check dan wel goed welke accommodaties nog open zijn, want een aantal sluit in de winter de deuren.

Op de website van Il Cammino 100 Torri vind je gedetailleerde informatie over de gehele route. Hier vind je ook alle details van de papieren wandelgids, de speciale Cammino delle Torri-app en het Passaporto del Camminatore (‘het paspoort van de wandelaar’).

 

Bron: www.ciaotutti.nl 


de 20 mooiste wandelroutes in Komoot - app

 

Wil je wandelen in Sardinië en meer van dit gebied ontdekken? In de app van Komoot vind je een volledige verzameling van wandelingen en routes in Sardinië. Via deze link vind je de 20 beste wandelroutes in de regio. Bekijk tips en foto’s die zijn geüpload door andere gebruikers, om jouw ideale wandelroute of hike in Sardinië te vinden. Klik op de wandeling om alle info te zien en vind de perfecte route voor je volgende avontuur.

Wij hebben ook verschillende wandelroutes geüpload in deze Komoot app zodat je comfortabel vanaf Anima Sarda de route vindt die bij je past.